Blogger templates

Saturday, December 3, 2011

Berubah Angin :D

Assalamualaikum....

Okeyh, lately nie aku perasan sangat sangat bahawa banyak sangat novel melayu duk terjual kat pasaran. Memang perkembangan yang bagos laaa kan. Cuma yang aku tak berapa gemar, bila banyak cerita yang banyak banyak tuu banyak yang takde kualiti + cerita yang klise. 

Takde kualiti thats mean cerita yang carca marba. Main tangkap muat sampai orang beli sebab cover dan sinopsis yang sangat bombastik! Kecewa gila kot bila keadaan nie terjadi. Rasa macam kena tipu dengan penulis novel tersebut. Kepuasan cerita tak macam bila baca Manisnya Cinta, Adam Hawa, Hanya Dia Tahu dan ect. Aku prefer baca novel penulis penulis yang da expert nak tulis novel and know how to attract readers pay attention to her/his novel sampai ke hujungnye. Banyak gak novel yang aku baca sampai tengah dan aku dapat agak yang cerita dia da mula mengarut dan aku dapat agak cerita tuu camne. 

BTW, Nurul Syahida - novel Aku kan Novelis+ Valentina Nervosa; Shes superb laaa. Dia buat novel tuu lain daripada penulis lain. And amazing gila. 

Back to the entry pasai berubah angin. Aku dah mula stat tersuka kat novel omputih. BTW, aku sebenarnya tak minat mana laaa ngan english novel. Tapi, aku terjatuh hati kat satu teen series. Aku taw aku daaa besar gedabak, patot baca twilight ke shopaholic ke? Kan kan kan? Tapi, aku nak start dari bawah dulu. English aku tak berapa bagus tapi mana laaa taw aku boleh improve dengan membaca teen series novel.


Buku yang aku sangat tertarik ialah :D



Daripada Google :D
Kiut kan buku nie? More to diaries laaa kan. Nama pon Dork Diaries. Nikki Maxwell nama watak utama buku nie. Dan, aku suka jalan cerita dia :D

#Hopely, ada penulis Malaysia akan buat cerita yang tak berapa nak klise sangat laaa. Still hoping# ^^,

Saturday, January 15, 2011

Review Novel :: Impiana III & IV ::


* Impiana: Misteri Terbongkar + Impiana: Finale
( Picture from Encik Google )

TAJUK: IMPIANA, MISTERI TERBONGKAR + IMPIANA, FINALE
TULISAN: AIN MAISARAH
TERBITAN: PTS ONE

Biar aku olah sedikit buku nie duk cite pasai pe. Buat pengetahuan umum, buku nie sebenarnya merupakan sambungan Impiana I dan Impiana II. Kiranya macam buku Harry Potter laaa. Buku yang ada sekuel sekuel dia tuuu :D

Personally, bagi kau laaa kan. Sambungan buku nie memang best laaa. TERBAEK! Sebab berkurun aku tunggu sambungan Impiana I &II. Tapi, bagi sesiapa yang tak pernah baca Impiana I &II, then korang terlebih excited nak terus baca Impiana Misteri Terbongkar. Go ahead laaaaa. SEBAB sebab Kak Ain Maisarah nie buat kita paham tuu even kau tak penah baca Impiana I & II. CUMA........ Kau tak laa feeling sangat baca novel nie der! Kau baca laa buku Impiana I sampai yang Finale, baru syokkk!!! :D

Kak Ain memang best laaa. Penulisan beliau buat aku tak sabar nak tahu sambungan cite Impiana I dan II. Betapa excitednya aku duk cari buku nie keliling kota dan desa. Last last, aku jumpa kat MPH Alamanda. Tyme tuu aku senyum sumbing sampai ke telinga der! Haha :D

Kalau korang nak best lagi kan, korang beli laaa novel Impiana yang duk aku promote tuu dalam pek kombo cam gambo kat bawah nie
...
..
.

* Pek kombo Impiana Misteri Terbongkar+ Impiana Finale :)

Memang cun laa gaya packing novel nie! Masyukk!! Cun pon memang cun laaa kan. Siap ada novel comel Farah dan Fahrin tuuu :D
Nak tahu sapa Farah dengan Fahrin tuuu, korang beli laaa Impiana I sampai laa Impiana Finale    nie.

Sinopsis pasai novel nie:: Cerita penyiasatan yang buat aku tertunggu jawapannya. Banyak adegan saspen yang aku tak sangka sangka. Best gak lau jadi movie! Hehehe. Nama nama watak buat aku boleh bayangkan muka pelakon novel nie. Sebagai contoh : Fasharina yang digelar Fasha. Confirm confirm aku bayangkan muka Fasha Sanda kot. Haha ;p
Nama lain macam Fazura, Linda Ratfar dan macam macam nama yang best lagi :)
Gaya penulisan Kak ain pon sedap jew untuk remaja macam aku baca. Hehehe ;p

Info info:: Kalau korang nak lagi best, beli laa buku Aku Mahu daripda Kak Ain nie. Semua buku hasil tangan beliau aku suka :D

p/s: Aku umur da dekat 20 tahun tapi still baca novel+ buku bebudak ribena! Ada aku kisah?? ;p